Kokosový olej BIO 450ml - Zdravý den

id: 2049
zařazení: Potraviny
hmotnost: 1kg
trvanlivost: 9 měsíc
dostupnost: skladem
cena: 85 Kč
cena bez DPH: 73,91 Kč
79 Kč | do 2-3 dní | Řepkový olej za studena lisovaný 0,5 l - Bioenergo-komplex | |
85 Kč | skladem | Řepkový olej čerstvě za studena lisovaný 1 l - Bioenergo-komplex |
Když řepkový olej, tak jedině za studena lisovaný, nerafinovaný a čerstvý. Olej zajišťujeme přímo v lisovně. Jen u za studena lisovaného řepkového oleje platí že obsahuje kolem 55-65% mononenasycených mastných kyselin a 28-35% vícenenasycených mastných kyselin a jen velmi malé množství nasycených tuků, a je tedy zdraví prospěšný. U rafinovaných olejů se toto říci nedá. Postup rafinace oleje je totiž úpravou za vysokých teplot, vysokého tlaku, rozpouštědla na bázi hexanu, bělení, deodorizace... a i při tomto procesu, podobně jako u margarínů, vznikají jedovaté trans-tuky.
Řepkový olej za studena lisovaný se hodí do studené i teplé kuchyně. Bod zakouření je kolem 200 °C, takže ho můžete pokud je to nutné, použít i ke smažení, ale samozřejmě pozvolna a ne příliš prudce. Nehodí se do fritéz. Ze zdravotního hlediska však doporučujeme spíše pečení a smažení vynechat.
Olej má krásnou zlatavou barvu a pokrmům dodá jemný oříškový nádech - krásně voní. Ve studené kuchyni jej využijete k přípravě salátových zálivek či pomazánek, rostlinných majonéz. Řepkový olej za studena lisovaný je přínosem jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, vysoké hladiny cholesterolu v krvi, vysokého krevního tlaku, obezity i cukrovky.
Z hlediska výživového je řepný olej z běžných olejů k tepelně upravovaným pokrmům velmi vhodný. Oproti slunečnicovému oleji má mnohem vhodnější poměr omega mastných kyselin. Je to velmi důležité, protože vysoký poměr omega 6 mastných kyselin oproti omega 3 mastným kyselinám určuje, zda se vám budou v těle vytvářet více záněty.
Populace lidí, které nejedí průmyslovou stravu přijímají mastné kyseliny omega-6 : omega-3 v poměru asi 4 : 1 až 1 : 4. Poměr, který má většina lidí s rafinovanou stravou - 16 : 1 i více, způsobuje záněty a naše tělo je pro takovou stravu geneticky nepřizpůsobeno. Omega-6 jsou prozánětlivé, zatímco Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivý účinek. Samozřejmě, zánět je přirozenou reakcí těla a pomáhá chránit naše tělo před infekcemi a poraněními, ale může také způsobit vážná poškození a přispívat k onemocněním pokud je zánětlivá odpověď nevhodná nebo nepřiměřená. Chronické záněty, které dnes trápí mnoho lidí jsou velkou příčinou nejzávažnějších civilizačních onemocnění.
Z tohoto hlediska také doporučujeme do studených pokrmů olej lněný, který má nejideálnější poměr omega mastných kyselin a působí v těle přímo proti zánětům. Nesmí se však tepelně zpracovávat, a nemá dlouhou trvanlivost.
Bod zakouření a poměr Omega-6 ku Omega-3 mastným kyselinám
řepkový olej, za studena lisovaný - 200°C, 2 : 1
řepkový olej, rafinovaný - 204°C, 3 : 1
slunečnicový olej, za studena lisovaný - 107°C, 40 : 1
slunečnicový olej, rafinovaný - 227°C, 40 : 1
lněný olej - nezahřívat, 0,2 : 1
olivový olej panenský - 199°C, 10,7 : 1