id: 2728
zařazení: Bylinné a přírodní produkty
hmotnost: 30g
dostupnost: do 2-3 dní
cena: 131 Kč
cena bez DPH: 116,96 Kč
Čaga - rezavec šikmý n. s. 20 x 1.5 g - Inonotus obliquus
Čaga je velice rozšířená houba parazitující na kmenech bříz. Má nepravidelný tvar těla s výrazným typicky černým zbarvením, které je způsobeno vysokou koncentrací pigmentu melaninu. Původní domovinou čagy je Asie a oblasti ruské tajgy, kde je hojně užívanou houbou již od 16. století. Na čínském dvoře byla známa již před 2 000 lety. V posledních letech se dostává do centra zájmu vědců a klinických pracovišť.
Původ a rozšíření
Zdá se, že původní oblastí této houby je ruská tajga.Odtamtud se čaga rozšířila do Korey, severní oblasti Číny, Severní Ameriky (konkrétně po severní hranici USA a po Kanadě) a v Evropě v jejím severním a východním regionu. I v hlavních pěstitelských oblastech je její výskyt velmi vzácný a spíše raritní. K výjimečnosti jevu a náročnému sběru přispívá také fakt, že kvalitní plodnice by měla být stará až 25 let.
Využití
V mnoha kulturách se čaga pěstuje a sbírá v rámci tradiční medicíny jako lidový medikament při mnoha neduzích. V Rusku a na Sibiři se užívá již od sklonku 16tého století. V rámci tradičního užívání se čaga doporučuje při rakovině, kardiovaskulárních potížích a diabetu. Léčivé účinky se přisuzují hlavní obsahové látce, pigmentu melaninu, jako významnému antioxidantu, který je v houbě obsažen ve vysokých koncentracích. Laboratorní studie se nyní zaměřují o vědecké posouzení jeho antioxidačních, chemoterapeutických a protizánětlivých účincích. Již dnes se ví, že pozitivně ovlivňuje mediátory zánětu a interleukiny, chovající se jako "magnety" pro "požírače" v imunitním systému člověka. Je však nutné zjistit v jaké míře a jak. Při protirakovinné terapii využitím čagy je vhodné souběžně nekonzumovat tučná jídla, uzeniny a alkohol.
Čaga ovlivňuje také problémy s trávením a žaludečními problémy již brzy, po několika týdnech pravidelného užívání. Zpevňuje svalový tonus hladkého svalstva trávicí trubice a zesiluje peristaltiku střev. V rámci obecné onkologie bylo zjištěno, že čaga má výrazné účinky proti novotvarům zažívacího traktu. Navíc je velmi účinná proti chronickým zánětům žaludku, žaludečních (i duodenálních) vředů, onemocnění jater a žlučníku. Čaga je výhodná při pomocné terapii při ulcerózní kolitidě a Crohnovy nemoci.
Významného účinku dosahuje čaga u onemocnění spjatých s lymfatickým oběhem a poruchami lymfatické cirkulace. Dále příznivě působí na regeneraci a stav kožní bariéry a přispívá k navrácení jejich vlastností. Na molekulární úrovni čaga navrací stav metabolismu do harmonie a zvyšuje odolnost organismu posílením imunitního systému.
Návod na přípravu a dávkování:
Jeden nálevový sáček zalijte 250 ml vroucí vody. Přiklopte pokličkou a nechte louhovat na teplotu vhodnou k pití. Užíváme 2× denně.
Složení: 100% Inonotus obliquus
Upozornění: Neslouží jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Ukládejte na bezpečném místě mimo dosah dětí.
Skladování: V suchu, chráněno před světlem, při teplotě do 25 °C.
Hmotnost: 30 g (20 × 1,5 g)
Doplněk stravy